Gelukkig zijn er naast krantenkoppen over falende overheidsprojecten ook volop succesnummers, zoals DigiJust bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Tijd om eens na te denken of zo’n overheidsuitdaging ook iets is voor jou?
IT en de overheid, een lastige relatie
De overheid en automatisering, het lijkt vaak geen gelukkig huwelijk. Afgelopen maand nog haalde minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid de krantenkoppen nadat ze het INSPECT project bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) per direct stopzette. De kosten zouden tientallen miljoenen hoger uitvallen, de doelen zouden niet gehaald worden en de deadline van 2021 bleek niet realistisch.
Niet voor niets was in 2014 het advies van het ‘Parlementair onderzoek ICT-projecten bij de overheid’ om een Bureau ICT-toetsing (BIT) op te zetten. Dat BIT is er gekomen en toetst sindsdien de risico’s en slaagkans van grote projecten bij de rijksoverheid en zelfstandig bestuursorganen. De adviezen zijn openbaar en dat heeft effect. Het stopzetten van de NVWA automatisering was nadrukkelijk op advies van het BIT.
Ook veel succesvolle projecten
Toch verdient dit wat nuancering. Als er veel IT projecten bij de overheid moeizaam verlopen, mogen we allereerst niet vergeten dat werken bij de overheid mooi is en dat er ook heel veel succesvolle projecten zijn. En dat die stuk voor stuk enorm complex zijn door hun reikwijdte, de talloze afhankelijkheden en relaties. Nog los van het feit dat door maatschappelijk en politieke ontwikkelingen doel en scope van deze projecten gaandeweg de rit nogal eens wijzigen. Terwijl overheidsprojecten er natuurlijk wél toe doen. Belangrijk in een tijd waar veel van onze IT professionals op zoek zijn naar maatschappelijk relevant werk. En dus is het goed om soms ook even naar succesnummers te kijken.
Zoals bijvoorbeeld DigiJust
Zomaar een voorbeeld is DigiJust. Dat is een digitale werkomgeving die binnen Justitie en Veiligheid (JenV) wordt gebruikt voor onder andere het organiseren van documentstromen, het dossierbeheer en de archivering van documenten. Het systeem staat bekend om de gebruiksvriendelijkheid en de intuïtieve manier van werken. Het is dan ook leuk om te zien dat DigiJust sinds de invoering niet alleen door het bestuursdepartement en verschillende uitvoeringsorganisaties van JenV – zoals DJI, IND, DT&V en Justis – is ingezet. DigiJust is inmiddels ook al buiten het ministerie bij het Rijksvastgoedbedrijf in gebruik genomen.
Naast DigiJust volop innovatie bij JenV
Los van grote systeemprojecten op het gebied van bijvoorbeeld digitaal document- en dossierbeheer wordt er bij de overheid ook volop uitgekeken naar nieuwe IT Toepassingen voor actuele maatschappelijke issues. Om even bij datzelfde JenV te blijven, onder de noemer ‘Innoveer mee met JenV’ wordt daar veel aandacht besteed aan innovatie. Dat varieert van technologie om drones te detecteren tot een robot om sneller relevante jurisprudentie te vinden in tientallen miljoenen rechterlijke uitspraken. En van een digitale datakluis voor burgers tot en met het automatisch herkennen van stempels in paspoorten en het analyseren van het bijbehorende reisgedrag.
Ook zin in uitdagingen bij de overheid?
Je komt bij Myler dan ook regelmatig nieuwe opdrachten tegen bij de overheid. Op ieder werkgebied en voor ieder type professional. Van belastingdienst tot DigiJust en van productowner tot tester. Een idee voor jou om eens na te denken over een opdracht bij de overheid? Begin dan met je bij ons aan te melden. Dat kost je niets en verplicht je tot niets maar we zorgen wel dat je automatisch op de hoogte blijft van de leukste opdrachten in overheidsland.