Tijdelijk inhuren van buitenlandse IT'ers een optie? Absoluut!

Is in deze krappe arbeidsmarkt het tijdelijk inhuren van IT-professionals uit het buitenland de oplossing? Niet altijd misschien, maar in veel gevallen kan het een uitkomst zijn voor een moeilijk in te vullen positie.

Als je niet met de verkeerde intentie – namelijk besparen op tarieven – naar buitenlandse professionals zoekt, kan het een goede optie zijn om tekorten op de lokale arbeidsmarkt op te vangen. Veelgehoorde praktische belemmeringen (bijv. intakegesprekken op afstand en administratieve rompslomp) blijken in de praktijk nogal mee te vallen. In steeds meer organisaties is Engels de voertaal, Skype-calls ter kennismaking zijn tegenwoordig heel normaal en het voor het organiseren van werkvergunningen en huisvesting zijn gespecialiseerde bureaus. Bij Myler zetten we serieus in op deze zogenoemde global sourcing bij het invullen van openstaande zzp opdrachten.

Niet naar het buitenland om goedkoper uit te zijn

Wat opvalt is dat we ons soms nauwelijks bewust lijken van de beweegredenen van buitenlandse IT toppers om naar Nederland te komen. Zo wordt nogal eens gedacht dat men in het buitenland minder kritisch kijkt naar tarieven als zij de kans hebben om naar Nederland te komen. Niets is minder waar, zo wordt bevestigd door de Global Talent Acquisition Monitor van 2018. Het grootschalige onderzoek van de Intelligence Group, uitgevoerd onder 60.000 respondenten uit 28 landen, toonde dat het financiële aspect voor arbeidsmigranten juist erg belangrijk is. Een goed tarief is voor 41% van de buitenlandse IT-professionals juist een belangrijk argument om de komst naar Nederland te overwegen. Dat arbeidsmigranten vanzelfsprekend goedkoper zijn dan Nederlandse krachten kunnen we niet zomaar stellen. Dat moet voor opdrachtgevers dan ook niet de drijfveer zijn.

Tijdelijk inhuren aantrekkelijk voor de culturele verbreding

Een argument dat exact even hoog scoort voor veel buitenlandse werknemers is de mogelijkheid om een keer diepgaand kennis te maken met andere culturen. Een interessant punt waarmee we bij het tijdelijk zzp inhuren van buitenlandse professionals ons voordeel doen. Een werkomgeving waarin niet-Nederlandse IT’ers nauw kunnen samenwerken met hun Nederlandse collega’s en echt kennismaken met onze cultuur, is voor hen veel interessanter dan in een kantoortuin en appartement terechtkomen met een paar collega expats.

Zaken als werken bij een groot internationaal bedrijf, de persoonlijke uitdaging en zelfs de mogelijkheid om een taal te leren, blijken juist minder belangrijk dan we nogal eens denken. Overigens zijn dit algemene conclusies. Het onderzoek leerde vooral dat de motivaties van de werknemers sterk verschillen, afhankelijk van hun land van herkomst. Dat maakt het tijdelijk inhuren van professionals uit het buitenland ook zo’n interessante puzzel. Wáár je gaat werven heeft direct invloed op hóe je moet werven. En omgekeerd bepalen de zaken waarmee je werknemers denkt te kunnen verleiden, dus ook in welk land je het best de zoektocht kunt starten.

Internationale recruitment, een vak

De buitenlandse markt is dus een aantrekkelijke optie voor het tijdelijk inhuren van professionals, maar wel een die deskundig moet worden aangevlogen. Bij Myler hebben we die deskundigheid in huis. We vertellen je graag alles over onze internationale recruitment aanpak. Klik hier voor meer informatie.


ICTU selecteert Myler opnieuw als preferred supplier

Op 3 juni 2019 vond de ondertekening plaats van de nieuwe ICTU raamovereenkomsten voor de tijdelijke inhuur van externe resources.

Betrokken partijen die in deze nieuwe overeenkomsten deelnemen zijn Myler, Hinttech en Between.

Nieuwe overeenkomsten voor inhuur extern personeel

De nieuwe raamovereenkomsten betreffen de inhuur van extern personeel voor een periode van twee jaar met de mogelijkheid van verlenging van twee keer een jaar. De raamovereenkomsten vervangen de huidige raamovereenkomsten. De uitvraag voor deze raamovereenkomsten vond zoals gebruikelijk plaats via publicatie van de Europese aanbesteding op TenderNed op 21 november 2018.

André Regtop, algemeen directeur van ICTU:

“Voor onze projecten is het essentieel dat we gebruik kunnen maken van een flexibele schil van experts die hun kennis en ervaring bijdragen op de gebieden waar we dat nodig hebben. Ik heb er alle vertrouwen in dat we ook met deze nieuwe raamovereenkomsten hierin kunnen voorzien.”

Uitdagende mogelijkheden voor extern personeel

Met de gekozen constructie maakt ICTU het mogelijk voor extern personeel uit alle segmenten van de markt – van grotere marktpartijen tot zzp’ers – om mee te werken aan maatschappelijk relevante projecten bij ICTU.

Flexibel werken bij ICTU?

Ben je op zoek naar een tijdelijke opdracht bij ICTU? Bekijk dan hier ons opdrachtenaanbod en meld je meteen aan op ons platform Select. We houden je dan automatisch op de hoogte.