Moet je je zorgen maken als Python developer, nu Python-goeroe Guido van Rossum de Python community verlaat? Betekent zijn vertrek dat je moet gaan omscholen? Niets is minder waar, want Python lijkt populairder dan ooit.
Guido van Rossum, de ‘oer’ Python developer
Wie op ‘van Rossum’ googelt, komt geheid op Maarten van Rossem uit. Maar hoe bekend onze nationale troetel-historicus annex brombeer inmiddels ook is, er is een van Rossum (met een ‘u’ overigens) die veel meer invloed heeft. Zeker buiten onze landsgrenzen.
De naam is Guido van Rossum. Deze topprogrammeur heeft een carrière achter de rug bij gerenommeerde organisaties als het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), Google en Dropbox. In zijn jaren bij het CWI ontwikkelde hij de eerste versie van de open sourcetaal Python, zijn geesteskind. Python is geen afkorting van een mondvol technische termen, maar verwijst simpelweg naar van Rossum’s favoriete tv-programma, Monty Python’s Flying Circus (de volledige serie vind je inmiddels op Netflix).
Het idee achter Python is een ontwikkeltaal waarin met heldere, begrijpelijke statements wordt geprogrammeerd. Van Rossum had moeite met het feit dat veel talen een overkill aan symbolen gebruiken. Hij gebruikt zelf Perl als voorbeeld:
“Een taal die vrijwel volledig uit het bovenste rijtje van je toetsenbord bestaat, in shift-modus.” ~Van Rossum over Perl~
Leesbare Python-code
Met Python kun je ‘leesbare’ code ontwikkelen waarin bijvoorbeeld regelinspringing wordt gebruikt om structuur aan te brengen. Het doet veel mensen denken aan de pseudocode die vaak wordt gebruikt om algoritmes uit te leggen. Python levert toegankelijke code op die de lezer toont wat een algoritme doet, maar waarmee je tegelijkertijd daadwerkelijk de software bouwt. De droom van veel ontwikkelaars.
Het resultaat is een taal die in korte tijd erg populair werd voor een veelheid van toepassingen. Een taal die zoals veel ontwikkeltalen door een open source community verder wordt ontwikkeld. Die community werd al sinds het prille begin door van Rossum geleid. Tot afgelopen juli dus, toen hij bekend maakte terug te treden als ‘Benevolent Dictator For Life’.
Wat betekent dit voor jou als Python developer?
Niet zoveel gelukkig, want het blijft druk en uitdagend voor Python specialisten. De reden dat van Rossum vertrekt heeft te maken met interne meningsverschillen en fricties binnen de Python community. Niet uniek binnen open source gemeenschappen. Maar Python is als programmeertaal inmiddels zo wijdverbreid en populair, dat deze hick-up geen probleem is. Van Rossum’s geesteskind is volwassen.
Zeker omdat Python door zijn kracht en elegantie niet ‘gewoon populair’ is, maar op een aantal gebieden zelfs een toonaangevende ontwikkeltaal is geworden. Hoewel je met Python alle mogelijke software en scripts kunt ontwikkelen, ligt de kracht met name in het ontwikkelen van software met complexe wiskundige algoritmes. Python heeft dan ook een grote footprint binnen data science, AI en machine learning toepassingen.
Volop werk voor de Python developer
Omscholen is dus absoluut niet nodig voor de Python specialist. Integendeel, developers met Python kennis zijn werkelijk overal nodig vandaag de dag!
Kijk maar in ons overzicht met developer vacatures en opdrachten. En ook jij weet natuurlijk dat goede developers nooit maar één taal beheersen. Een ontwikkeltaal is slechts gereedschap. Python developers hebben evengoed ervaring in Java, C++, R of andere talen. Ben jij die veelzijdige Python developer en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Meld je dan direct aan op ons platform Select! We komen graag met je in contact.