Al een beetje uigestorven, Cobol developer?

Of lees je als Cobol developer deze blog met frisse energie en ga je zo dadelijk weer aan de slag met jouw huidige opdracht? Wij denken dat laatste 😉

Want ook bij Myler weten we dat Cobol software nog steeds prachtige uitdagingen biedt. Om applicaties te onderhouden, maar ook om ze te koppelen aan nieuwe systemen of te migreren naar een cloud-based alternatief.

Ouder, maar niet achterhaald

Bij smartphonebouwer Huawei moesten ze even slikken deze week. Het bedrijf introduceerde recent de nieuwe Nova 3 smartphone. De Nova 3 is met zijn vier ingebouwde camera’s volgens Huawei een echte ‘camera powerhouse’ en het bedrijf illustreert dat in een reclamecampagne met prachtige foto’s. Foto’s die door de camerapositie suggereren selfies te zijn. Android Police ontdekte echter dat niet de Huawei 24 megapixel camera met kunstmatige intelligentie verantwoordelijk is voor de perfecte foto’s, maar een fotograaf met een spiegelreflexcamera. De good old spiegelreflex levert kennelijk nog altijd betere foto’s op. Innovaties in 2018 maken technologie uit 1861 – het jaar van het spiegelreflex octrooi – bepaald nog niet overbodig.

Iets soortgelijks geldt voor de Cobol developer

Vergeleken met de spiegelreflex is Cobol nog een jonkie. Deze programmeertaal zag het daglicht immers pas in 1960, een eeuw later. Toch hebben alle IT-professionals, zelfs de 60-plussers, al in het begin van hun carrière gehoord dat de Cobol developer een uitstervend ras vormt. Iets dat steeds opnieuw onzin blijkt te zijn.

Niet dat er hippe startups zijn die in een mainframe investeren om daarop Cobol applicaties ontwikkelen. Maar de realiteit is wel dat belastingdiensten, banken, luchtvaartmaatschappijen en tal van andere organisaties wereldwijd nog dagelijks enorme aantallen financiële en andere transacties verwerken met zeer complexe software die in Cobol is geschreven.

Zo presenteerde Reuters in 2017 cijfers over het Cobol gebruik binnen de Amerikaanse financiële sector. Daar draait nog 43% van alle banksystemen op Cobol. Systemen waarvoor in totaal 220 miljard regels code zijn geschreven. En met die software wordt dagelijks 80% van alle persoonlijke financiële transacties uitgevoerd (en ook nog 95% van de pinacties bij geldautomaten). En ook vliegtickets worden in veel gevallen nog via een Cobol applicatie gereserveerd.

Volop uitdagingen voor de Cobol developer

Om al die software te kunnen blijven gebruiken, zijn dagelijks talloze Cobol experts in de weer. Om Cobol applicaties te onderhouden, en om ze te koppelen met steeds weer nieuwe systemen. Maar ook om bestaande Cobol applicaties te migreren naar modernere ontwikkelomgevingen en -platformen. Iets dat verre van eenvoudig is, en soms zelfs bijna onmogelijk. Want de processen waarvoor Cobol software wordt gebruikt, zijn zonder uitzondering bijzonder ingewikkeld.

Bovendien blijken veel moderne ontwikkeltalen voor sommige berekeningen van nature minder geschikt dan Cobol. Bijvoorbeeld omdat ze standaard gebruik maken van floating-point berekeningen, waar Cobol nog fixed-point ondersteunt. De mainframe expert Marianne Bellotti citeert in een van haar blogs een Cobol expert bij de Amerikaanse belastingdienst IRS die vertelt over de vruchteloze pogingen om specifieke Cobol software te migreren:

“We tried to rewrite the code in Java and Java couldn’t do the calculations right.”

Kortom, ook de Amerikaanse belastingdienst wil graag een smartphone, maar kan voorlopig nog niet zonder de spiegelreflex camera.

Nog niet uitgekeken op Cobol?

Ook wij zien bij Myler regelmatig interessante Cobol opdrachten voorbij komen. Zeker omdat de tegenwoordige Cobol developer natuurlijk wel meer in zijn mars heeft dan enkel Cobol. Juist op het grensvlak van Cobol en andere technologieën en voor complexe migratievraagstukken zullen de komende jaren nog heel veel Cobol developers nodig zijn. We komen dan ook graag met je in contact. Schrijf je daarom vandaag nog in op ons platfrom Select. Dat kan overigens wél gewoon met je smartphone.


Freelancer opdrachten in de Eredivisie?

Lekker ontspannen de zomer doorgekomen? En nu op zoek naar leuke freelance opdrachten? Dat treft, want veel bedrijven staan in de startblokken met ambitieuze projecten.

Toen afgelopen weekend de Eredivisie van start ging, vroeg ik me direct af hoeveel data science experts daar de komende tijd eigenlijk nodig zijn. Want ons profvoetbal wordt behoorlijk digitaal dit seizoen.

Moneyball, data science in de sport

Louis van Gaal presenteerde recent als VPRO zomergast een interessante keuzefilm, Moneyball. Een honkbalfilm over teammanager Billy Bean van de Oakland Athletics die door een krap budget wordt gedwongen buiten de gebaande paden te denken. Behoorlijk lastig in de traditionele honkbalwereld waarin – zie de hilarische scouting scene – talenten worden beoordeeld met platte wijsheden als ‘he has an ugly girlfriend, so a lack of confidence’. Om met weinig middelen toch succes te hebben, huurt Bean een net afgestudeerde Harvard-econoom in. Die helpt hem met behulp van statistische analyses een winnend team te vormen uit de 2e en 3e garnituur spelers. Dat zoiets werkt, bewees Bean in 2002. Dat jaar schreef Oakland Athletics geschiedenis met een ongeslagen reeks van 20 wedstrijden.

Eredivisie verzamelt 3,5 miljoen datapunten per wedstrijd

Moneyball is natuurlijk geromantiseerd, maar feit is dat de sportwereld behoorlijk terughoudend is als het om innovaties gaat. In de eredivisie zijn ze echter om. Bij de aanvang van het nieuwe seizoen kondigden de samenwerkende eredivisieclubs aan dat ze dit seizoen starten met het collectief verzamelen en delen van data uit alle wedstrijden.

In alle stadions zijn hypermoderne camera’s geïnstalleerd die 25 keer per seconde alle bewegingen van spelers en de bal registreren. Dat levert per wedstrijd 3,5 miljoen datapunten op. Om spelers te analyseren, hun teamprestaties, de gebruikte tactieken en de tegenstanders. Moneyball 2.0 dus. Het trackingsysteem wordt ook al gebruikt in de Engelse Premier League, de Duitse Bundesliga, bij Champions League-wedstrijden en in de Amerikaanse Major League Baseball.

Een aantal clubs gaat nog een stap verder en verzamelt soortgelijke data bij de eigen trainingen. Ook worden de spelersdata nog verrijkt met zogeheten event data: aantallen doelpunten, assists, balbezit, tackles etc. Het uiteindelijke doel is om met behulp van geavanceerde data analyse de kwaliteit van ons voetbal naar een hoger plan te tillen. 3,5 miljoen datapunten per wedstrijd, van alle 306 eredivisie wedstrijden in een seizoen. Een droom voor data science specialisten en als je op zoek bent naar uitdagende freelance opdrachten op dit gebied, kun je waarschijnlijk niet wachten om met zo’n dataset aan de slag gaan.

Freelance opdrachten op eredivisie niveau

Nu verwacht ik niet dat we bij Myler direct tientallen freelance opdrachten hebben bij verschillende eredivisieclubs (al moet je ook niet verbaasd zijn). Maar ook onze andere klanten doen dagelijks aan topsport binnen hun eigen vakgebied en zijn op zoek naar freelance IT-professionals om hen te helpen. We zien dan ook volop boeiende freelance opdrachten binnenkomen. Voor data science projecten vanzelfsprekend. Maar ook op het gebied van cybersecurity, applicatieontwikkeling of IT-beheer. Stuk voor stuk uitdagende freelance opdrachten bij topteams in het bedrijfsleven. Een mooi moment voor jou om weer eens na te denken over een nieuwe opdracht. Check onze actuele vacatures en schrijf je direct in. Kunnen we samen scoren.

PS Ben jij technisch manager binnen een professionele sportorganisatie? En ben je benieuwd of Myler data science experts kan verzorgen? Neem dan zeker contact op, want we kennen die ‘Whizzkids-type-Moneyball’ inderdaad!


Omscholing nodig, Python developer?

Moet je je zorgen maken als Python developer, nu Python-goeroe Guido van Rossum de Python community verlaat? Betekent zijn vertrek dat je moet gaan omscholen? Niets is minder waar, want Python lijkt populairder dan ooit.

Guido van Rossum, de ‘oer’ Python developer

Wie op ‘van Rossum’ googelt, komt geheid op Maarten van Rossem uit. Maar hoe bekend onze nationale troetel-historicus annex brombeer inmiddels ook is, er is een van Rossum (met een ‘u’ overigens) die veel meer invloed heeft. Zeker buiten onze landsgrenzen.

De naam is Guido van Rossum. Deze topprogrammeur heeft een carrière achter de rug bij gerenommeerde organisaties als het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), Google en Dropbox. In zijn jaren bij het CWI ontwikkelde hij de eerste versie van de open sourcetaal Python, zijn geesteskind. Python is geen afkorting van een mondvol technische termen, maar verwijst simpelweg naar van Rossum’s favoriete tv-programma, Monty Python’s Flying Circus (de volledige serie vind je inmiddels op Netflix).

Het idee achter Python is een ontwikkeltaal waarin met heldere, begrijpelijke statements wordt geprogrammeerd. Van Rossum had moeite met het feit dat veel talen een overkill aan symbolen gebruiken. Hij gebruikt zelf Perl als voorbeeld:

“Een taal die vrijwel volledig uit het bovenste rijtje van je toetsenbord bestaat, in shift-modus.” ~Van Rossum over Perl~

Leesbare Python-code

Met Python kun je ‘leesbare’ code ontwikkelen waarin bijvoorbeeld regelinspringing wordt gebruikt om structuur aan te brengen. Het doet veel mensen denken aan de pseudocode die vaak wordt gebruikt om algoritmes uit te leggen. Python levert toegankelijke code op die de lezer toont wat een algoritme doet, maar waarmee je tegelijkertijd daadwerkelijk de software bouwt. De droom van veel ontwikkelaars.

Het resultaat is een taal die in korte tijd erg populair werd voor een veelheid van toepassingen. Een taal die zoals veel ontwikkeltalen door een open source community verder wordt ontwikkeld. Die community werd al sinds het prille begin door van Rossum geleid. Tot afgelopen juli dus, toen hij bekend maakte terug te treden als ‘Benevolent Dictator For Life’.

Wat betekent dit voor jou als Python developer?

Niet zoveel gelukkig, want het blijft druk en uitdagend voor Python specialisten. De reden dat van Rossum vertrekt heeft te maken met interne meningsverschillen en fricties binnen de Python community. Niet uniek binnen open source gemeenschappen. Maar Python is als programmeertaal inmiddels zo wijdverbreid en populair, dat deze hick-up geen probleem is. Van Rossum’s geesteskind is volwassen.

Zeker omdat Python door zijn kracht en elegantie niet ‘gewoon populair’ is, maar op een aantal gebieden zelfs een toonaangevende ontwikkeltaal is geworden. Hoewel je met Python alle mogelijke software en scripts kunt ontwikkelen, ligt de kracht met name in het ontwikkelen van software met complexe wiskundige algoritmes. Python heeft dan ook een grote footprint binnen data science, AI en machine learning toepassingen.

Volop werk voor de Python developer

Omscholen is dus absoluut niet nodig voor de Python specialist. Integendeel, developers met Python kennis zijn werkelijk overal nodig vandaag de dag!

Kijk maar in ons overzicht met developer vacatures en opdrachten. En ook jij weet natuurlijk dat goede developers nooit maar één taal beheersen. Een ontwikkeltaal is slechts gereedschap. Python developers hebben evengoed ervaring in Java, C++, R of andere talen. Ben jij die veelzijdige Python developer en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Meld je dan direct aan op ons platform Select! We komen graag met je in contact.